amnederland

Denk bij de verzorging ook aan je gebit

Goed voor jezelf zorgen spreekt voor zich, natuurlijk. Iedereen probeert een gezonde levensstijl aan te houden door genoeg te bewegen en gezond te eten, maar bij een gezond lichaam hoort ook een gezond gebit. Dagelijkse gebitsverzorging is dus essentieel, maar hoe doe je dat? Op https://www.vraagdetandarts.nl/ vind je meer informatie over wat je allemaal voor je tanden kan doen. Hier beschrijven we wat meer over dagelijkse verzorging en waar je op moet letten bij het aanschaffen en gebruiken van mondwaters.  

Wat hoort bij een goede gebitsverzorging? 

De tweemaal daagse poetsbeurt is bij iedereen wel vanzelfsprekend. Dit is helaas niet genoeg om het gebit fris en gezond te houden. Er kunnen allerlei kwaaltjes optreden zoals een droge mond, slechte adem, of tanderosie. Het is dus belangrijk om wat langer stil te staan bij de verzorging van de mond. Je kan heel makkelijk de dagelijkse verzorging al naar een hoger niveau tillen door dagelijks te flossen, bij voorkeur voor het poetsen, zodat bacteriën en andere restjes weggepoetst kunnen worden. Ook kun je het gebruik van een mondwater overwegen, maar dan is het wel belangrijk de juiste soort te kiezen.  

Jouw huidige mondwater kan je gebit aantasten 

Menig mondspoelmiddel bevat chemicaliën die slecht zijn voor je tanden evenals de hoge zuurgraad. Er kan zelfs zoveel alcohol inzitten als in een shotje sterke drank. Het is belangrijk om een mondspoeling te kiezen die daadwerkelijk bijdraagt aan de gezondheid van je gebit. Er is een aantal criteria waar je op kan letten. Zo mogen mondwaters niet te zuur zijn, dus moet de pH hoger zijn dan 6. Let er ook op dat je mondwater kiest zonder alcohol, of andere chemische stoffen die bijwerkingen veroorzaken zoals chloorhexidine en waterstofperoxide. Stop ook direct met het gebruik van een mondspoeling als het bijt of prikt tijdens het spoelen. 

Wat moet er juist wel in mondwater zitten? 

Jouw mondwater moet de speekselklieren stimuleren. Speeksel, ookwel saliva genoemd, is goed voor je gebit en ook de meest natuurlijke beschermer. Ook is het belangrijk dat de mondspoeling waarin jij geïnteresseerd bent twee antiseptische stoffen bevat. Dit zijn stoffen die bacteriën actief bestrijden of voorkomen dat ze het gebit aantasten, zoals aloë vera, zink, xylitol, of natriumcarbonaat. Omdat mondwaters de speekselklieren stimuleren, helpt het spoelen niet alleen bij het fris houden van de mond, maar ook bij het voorkomen van een droge mond.