amnederland

Volg deze 5 tips om van je winterdip af te komen

De wintermaanden kunnen door de weersveranderingen en de korte dagen je een somber gevoel bezorgen. Het biologisch ritme en de serotonine aanmaak in de hersenen raakt verstoord met een winterdepressie tot gevolg. Met deze handige tips, kun je de winterdip eenvoudig te lijf gaan.

Warmte van binnenuit

De warmte zoeken we in de wintermaanden vaak bij de kachel of onder dekentjes. Warm water heeft echter een positief effect op symptomen van winterdepressie. Een whirlpool kopen tegen een winterdepressie klinkt misschien vreemd, maar heeft wel degelijk bewezen effect. Naast het ontspannen van spieren, kalmeren van de geest en verlagen van de bloeddruk, zorgt het warme water ook voor een rustiger slaapritme en beter inslapen. Dus een whirlpool kopen of een hottub ondersteunt op meerdere vlakken het herstel van ons lichaam en brengt ontspanning.

Sociaal de herfst in

Iedereen weet dat sociale activiteiten en hobby`s energie geven. Zodra de winter invalt is de motivatie echter vaak ook weg om deze activiteiten te ondernemen. Om dit te voorkomen, wordt geadviseerd om al in de herfst juist sociale contacten weer op te pakken, nieuwe hobby`s te zoeken en te starten met leuke activiteiten. Hierdoor wordt je brein al positief beïnvloed voor de winter en kun je dit eenvoudig doortrekken in de donkere maanden.

Kunstmatig daglicht

Doordat de dagen korter zijn en de kracht van de zon afneemt in de wintermaanden, ontstaat er bij een winterdepressie een tekort aan vitamine D en serotonine. Een gebrek aan vitamine D heeft zijn weerslag op onze gemoedstoestand. Advies is om aan het begin van de dag 20 tot 30 minuten voor een kunstmatige lichtbron te gaan zitten voor een positieve start van de dag.

Ritme is de basis

Bij winterdepressie hebben mensen vaak last met inslapen en kunnen ze lastig hun bed uitkomen. Hierdoor raakt het biologische ritme nog meer van slag, wat de winterdepressie alleen maar in de hand werkt. Naast een goed dag- en nachtritme is het ook belangrijk om een goed eetpatroon te handhaven gedurende de wintermaanden. Door een vast eetpatroon voorkom je overgewicht als gevolg van een winterse depressie.

Bewegen geeft energie

Natuurlijk kan bewegen niet ontbreken in een lijstje met tips. Hoewel bewegen en sporten energie kost, zorgt het ook voor energie en stimuleert het lichamelijke processen.