amnederland

Waarom kiezen voor ambulante begeleiding?

Niet iedereen is bekend met ambulante begeleiding en niet iedereen die er wel eens van gehoord heeft weet wat het precies inhoud. En dat terwijl ambulante begeleiding voor veel mensen een belangrijk onderdeel van het herstel is. Een ambulante begeleider kan je bijstaan bij het herstellen van een gezondheidsprobleem of bij het ondersteunen van langdurige problemen. Met zowel fysieke als mentale problemen kun je terecht bij een instelling die ambulante zorg aanbiedt. Lees er hier meer over!

Wat doet een ambulante begeleider?

Een ambulante begeleider is dus een persoon die jou kan helpen bij bepaalde problemen die je hebt. Instanties zoals Plushome bieden ambulante begeleiding aan in eigen huis of in een andere omgeving zoals bijvoorbeeld buiten. Ambulant betekent namelijk dat de zorg niet plaatsgebonden is. Het wordt soms ook wel gezien als beschermd thuis, wat anders is dan beschermd wonen waarbij je samen met andere mensen in een instelling woont.  Het doel van ambulante begeleiding is dat je uiteindelijk zelfstandig je leven kunt leiden. Dit is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Misschien heb je fysieke klachten waardoor beweging een opgaven is. Of misschien heb je last van bepaalde mentale klachten waardoor de dag goed doorkomen lastig is. De redenen waardoor je niet zelfstandig kunt leven kunnen dus erg verschillen. Daarom kijkt een ambulante begeleider naar wat jij precies nodig hebt om die zelfstandigheid te kunnen bereiken. 

Behandeling en begeleiding: 

Een ambulante begeleider kan dus helpen bij veel verschillende dingen. Er zijn als het ware een aantal levensdomeinen waarbij een ambulante begeleider je kan ondersteunen en helpen. Deze levensdomeinen zijn onder andere hulp bij het wonen, bij het werk of bij sociale contacten behouden. Deze levensdomeinen worden gezien als onderdelen die ervoor zorgen dat je zelfstandig kunt leven, en wanneer één van deze domeinen niet gaan zoals het zou moeten gaan kan het de zelfredzaamheid dwarsbomen.  Wanneer je in behandeling bent bij een instelling die ambulante begeleiding aanbiedt zul je samen met je begeleider bepaalde behandeling momenten inplannen. Op die momenten zal de begeleider samen met jou gaan focussen op de problemen waar jij in het dagelijkse leven tegenaan loopt. Naast deze geplande momenten is er vaak ook nog een mogelijkheid om iemand te bereiken wanneer je hulp nodig hebt. Er staat dus altijd iemand voor je klaar.